Οι καθηγητές της Ακαδημίας
Τα τέσσερα μέλη του Osmosis Saxophone Quartet από την Ελλάδα και την Κύπρο: Aντώνης Φωτιάδης, Χρίστος Ζένιος, Θεόφιλος Σωτηριάδης και Γιάννης Μυράλης, θα διδάξουν όλους τους συμμετέχοντες σπουδαστές ανά ομάδα του ίδιου επιπέδου. Παράλληλα θα παρουσιαστούν εργαστήρια και διαλέξεις με ποικίλες θεματικές.
Φετινή καλεσμένη είναι η διακεκριμένη παιδαγωγός και σολίστα Στέλλα Αραμπατζόγλου.
Τη συνοδεία στο πιάνο έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Γκαρίπης.
Στέλλα Αραμπατζόγλου
Προσκεκλημένη παιδαγωγός και σολίστα
Στέλλα Αραμπατζόγλου
Η Στέλλα Αραμπατζόγλου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1970, όπου και ξεκίνησε η μουσική της ενασχόλιση στη Φιλαρμονική. Σπούδασε σαξόφωνο στο Ωδείο Athenaeum με τους Ν. Γκίνο και Θ. Κερκέζο στην τάξη του οποίου αποφοίτησε με «Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο», ενώ θεωρητικά με τους Χ. Ξανθουδάκη και Δ. Διαμαντόπουλο. Παρακολούθησε masterclasses με τους J. Y. Fourmeau, D. Campbell και G.Mc Crystall, καθώς και σεμινάρια πολύτεχνης έκφρασης και μουσικής του 20ου αιώνα.
Έχει συμπράξει με την Orchestre d’ Harmonie des Jeunes της Ε.Ε., την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα», την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων,την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση των J. Cober, Α. Μπαλτά, Α. Μυράτ, Β. Φιδετζή, Π. Σεργίου, D. Owens, Λ. Καρυτινό,W. Rousso, T. Brocks κ.ά.
Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί με το Tal Quintet, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων, την Καμεράτα του Δήμου Χολαργού, την Rundfunk-Blasorchester της Λειψίας κ.α. Υπήρξε μέλος του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Θεόδωρου Κερκέζου, του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας , του Modus Ensemble της Ορχήστρας
“΄Οασις” και της Big Band του Δήμου Αθηναίων. Έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σολιστικά έργα και έργα μουσικής δωματίου σύγχρονων ελλήνων συνθετών πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα στην ίδια.
Σήμερα είναι πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης διδάσκει σαξόφωνο στα Ωδεία Athenaeum και Kodàly. Και στο St. Catherine’s. Το 2004 δημιούργησε το ATHENAEUM SAXOPHONE QUARTET του οποίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Πιανίστας
Κωνσταντίνος Γκαρίπης
Ο Κωνσταντίνος Γκαρίπης είναι πιανίστας, μαέστρος, συνθέτης και μουσικοθεωρητικός.
Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στη Θεσσαλονίκη (Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης) και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας (Ανώτατη Ακαδημία Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών), με υποτροφία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και της DAAD, ως μουσικοθεωρητικός με κέντρο βάρους την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχηστρικών συνόλων.
Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως συνοδός πιάνου, δάσκαλος και εκτελεστής τόσο στον τομέα της κλασικής όσο και της μοντέρνας μουσικής και έχει συμμετάσχει σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες ως πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος, σε σημαντικούς χώρους και αίθουσες (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κ.α.) ερμηνεύοντας έργα δικά του και άλλων συνθετών, με τελευταίο παράδειγμα το έργο Missa di Requiem, Pro Liberatione Hominis, μία σύνθεση για σολίστες, χορωδία και ορχήστρα σε συνεργασία με τη συνθέτρια Αγγελική Μπαλογιάννη, το οποίο ενορχήστρωσε και διεύθυνε.
Έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέατρο συνθέτοντας μουσική για 7 θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Γερμανία (Θεατρικό Εργαστήρι “Μεταμορφώσεις”, Θεατρικό Εργαστήρι δήμου Καλαμαριάς, Theatergruppe der Forum der Kulturen Stuttgart, Θεατρική Ομάδα “The Path” Δήμου Θέρμης) , μεταξύ των οποίων και το πρωτότυπο μιούζικαλ Καφενείον η Ελλάς σε κείμενα και σκηνοθεσία του σημαντικότατου Έλληνα ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου, Χρήστου Παπαστεργίου, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης.
Μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, εργάστηκε ως βοηθός μαέστρος στην “Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου” με τους καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες Φίλιππο Μοδινό και Κασσάνδρα Δημοπούλου. Εκεί διεύθυνε και εργάστηκε ως βοηθός μαέστρου σε μια σειρά από διάσημα έργα του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου (μεταξύ άλλων Madama Butterfly, Βoheme, Idomeneo, L’incoronazione di Poppea σε δική του διεύθυνση και Tosca, Il Tabaro, Suor Angelica).
Η εργογραφία του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χορωδιακά έργα, ορχηστρικές συνθέσεις, έργα για σόλο πιάνο και σολιστικές συνθέσεις για άλλα όργανα, μουσική δωματίου, μελοποιημένη ποίηση και μουσική για το θέατρο, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται ενεργά με τη σύνθεση και την συνεισφορά στον εμπλουτισμό ρεπερτορίου για σπάνια και αρχαία όργανα όπως για παράδειγμα την αρχαιοελληνική λύρα, για την οποία συνθέτει μία μεγάλη σειρά έργων. Το έργο του έχει αποτελέσει θέμα εργασίας από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε αντίστοιχο μάθημα που αφορά τους νέους Έλληνες συνθέτες.